Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.
Porkolt, czyli gulasz z kluseczkami jest standardowym daniem z Węgier Gulasze Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Porkolt to obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie - czyli malutkiej ilości płynu. Gulasze, różnią się wielkością kawałków mięsa, zawierają dodatek pokrojonych w kostkę ziemniaków i podlewane są większą ilością wody. Do paprykarzy dodaje się pod koniec duszenia kwaśną śmietanę, a fokanie charakteryzują się tym, że mięso z podgardla pokrojone w paski mocno posypuje się papryką i pieprzem, uzyskując pikantny sos. Do porkoltów, gulaszów, fokani i paprykarzy używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego oraz dziczyzny. Rzadko natomiast pojawia się cielęcina i drób. Ryby Węgierska kuchnia rybą też stoi - Halaszle - zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej ), ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga. Kluski Potrawy Węgrzy okraszają gęstą kwaśną śmietaną, co jest wpływem polskiej kuchni. No i oczywiście wszelkie kluski i kluseczki – galuszki (lane kluski) , tsipekti (coś w rodzaju polskich zacierek) i tarhonye (kluski z bardzo ścisłego ciasta w kształcie kuleczek wielkości grochu. ). Wina i desery Nie można też zapomnieć o Węgierskim winie – Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. A na deser bezapelacyjnie Tort DOBOSA - płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo - orzechowym ze szklistą glazurą na górze , mignony, małe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem, oraz naleśniki z konfiturami, twarogiem, bakaliami i orzechami polewane czekoladowym sosem , a także knedle na słodko z serem i owocami. Ciekawostka Czy wiesz, że na Węgrzech istnieje ponad 1000 odmian papryki?! A najostrzejsza papryka węgierska jest 100 razy mocniejsza niż papryczka chili, a zaledwie 1/100 łyżeczki jest w stanie tak mocno zapiec w gardle że litr mleka tego nie zneutralizuje!!! Węgry - miasta
Węgry - co warto wiedzieć
Kuchnia węgierska - komentarze:
Kuchnia węgierska - dodaj komentarz:
|